DSC_0940_1

Sommarläger!

Sommarlägret är årets höjdpunkt för hela scoutkåren.

Bli scout nu

Här under finner ni länkar till aktuella och tidigare sommarläger, tillsammans med bilder, lägerbrev och annan information. 

 

Sommarläger 2023 – Gålö

Sommaren 2023 åker vi på kårläger på Gålö i södra skärgården.

Sommarläger 2022 – Spårarläger (Harry Potter)

Spåraravdelningen Vilddjuren kommer att tillsammans med spårarscouterna från Rimbo scoutkår att åka på ett separat läger på Gålö i Augusti.

Läs mer om lägret, och gör en preliminäranmälan här.

Sommarläger 2022 – Jamboree22

Många av kårens avdelningar kommer sommaren 2022 att åka på det nationella storlägret Jamboree22 i Skåne.

Mer info om lägret finns här.

Sommarläger 2021 – Tintin 

Sommaren 2021 åkte vi till Vässarö, för att hjälpa Tintin och Milou med att lösa ett mysterium. Lägret var det första riktiga kårlägret sedan Ronja lägret 2018, och var väldigt uppskattat.

Sommarläger 2020 – Småläger

Sommaren 2020 vart på många plan speciell på grund av pandemin Covid-19. Vi beslutade under våren att inte genomföra det planerade storlägret, utan höll istället 2 små läger.

Upptäckarna i kåren åkte på ett eget litet läger med ca 30 personer på Vässarö, medans dom äldre scouterna på Äventyrar- och utmanarnivå åkte till Björnö på Värmdö på läger

Sommarläger 2019 – Vässarö runt på 8 dagar

Sommaren 2019 åkte vi på kårläger till Vässarö i norra skärgården. Lägret gick av stapeln under vecka 31,

Världsscoutläger 2019 WSJ – West Virginia, USA – ”Unlock a New World”

Under sommaren gick även Världsscoutläger av stapeln i West Virginia i USA. Ett antal Äventyrare, Utmanare och Roverscouter åkte på lägret som deltagare och funktionärer.

Sommarläger 2018 – Ronja

Lägret sommaren 2018 hölls på Brittmäss lägerområde vid Sparreholm, Det var första gången Vallentuna scoutkår hade läger här, men troligtvis inte den sista!

Scouterna fick under lägerveckan hjälpa Ronja och Birk. De fick besöka Glupafallet, besöka Björngrottan och hoppa över Helvetesgapet. Lägret var ett kårläger med hela Vallentuna scoutkår, vilket var välbehövligt. Över hundra scouter var vi, superkul!

Sommarläger 2017 – Jamboree17 och Spårarläger på Kopparbo

Sommaren 2017 arrangerades det två läger som kåren deltog i.

Det ena var det nationella storlägret Jamboree17, som våra äldre scouter deltog på. Lägret anordnandes på Rinkabyfältet utanför Kristianstad i Skåne, och hade totalt runt tiotusen deltagare och funktionärer  Detta var för våra Upptäckare, Äventyrare samt Utmanare och Rover. (5/8-12/8). Jamboree17

Våra Spårare åkte tidigare under sommaren på läger tillsammans på Kopparbo i början av sommaren (28/6-1/7). Spårarläger

Sommarläger 2016 – SjöFörAlla

Hela Vallentuna Scoutkår åkte till Åland och utlandet på gemensamt distriktsläger med alla scouter i Roslagen sommaren 2016. Det var ett spännande läger med ett tema som hade sjöaktiviteterna i fokus. I kåren hade vi ett eget piratäventyr.

Sommarläger 2015 – Arcanum

Lägret 2015 gick av stapeln vecka 32, och var ett mystiskt äventyr med mycket spänning och fartfyllda aktiviteter på Vässarö.

Världsscoutläger 2015 WSJ – Kirarahama, Japan – ”A Spirit of Unity”

2015 åkte även cirka femton scouter och ledare från Vallentuna till världsscoutlägret World Scout Jamboree i Japan. Ett storslaget internationellt läger med över trettiotusen deltagare.

Sommarläger 2014 – Vilda

Lägret 2014 gick under namnet Vilda och var ett nationellt läger som gick på olika platser i Sverige. Trots ett svårt åskoväder blev det ett minnesvärt läger för både scouter och ledare. Lägret hölls på Ransäter i Värmland. Vi delade lägerängar med bland annat Jordbro scoutkår och Viksjö Scoutkår

Sommarläger 2013 – Klondyke

Lägret 2013 gick under namnet Klondyke och innehöll både guldgrävare, väldigt lokala tornados och en del båtturer. Under veckan fick vi lära känna en rad karaktärer från tiden kring Vilda Västerns guldfeber! Lägret hölls på Vässarö i norra skärgården.

Sommarläger 2012 – Smugglare

2012 hade vi gemensamt läger med Österåkers scoutkår på scoutön Vindalsö i Stockholms skärgård. Lägret bjöd på både roliga smugglarlekar, nya vänskaper och så klart mycket bad och skratt.

Sommarläger 2011 – Backpacker

I sann backpacker-anda tog sig scouterna med en mängd olika färdmedel till sommarlägret i Kopparbo. Resan gick med bland annat buss, tåg och kanot.

Världsscoutläger WSJ 2011 – Rinkabyfältet utanför Kristianstad, Sverige – ”Simply Scouting”

Under samma sommar hölls världsscoutlägret World Scout Jamboree på Rinkabyfältet i Skåne. Vallentuna deltog med både ett tiotal deltagare, samt ett gäng funktionärer och ledare. Lägret hade över fyrtiotusen deltagare från hela världen.

Sommarläger 2010 – Mareld

Mareld var ett nationellt sjöscoutläger kombinerat med Roslagens distriktsläger. Då lägret gick i sjöscoutingens tecken fick scouterna testa på att segla olika typer av båtar och många andra sjöaktiviteter. Lägret var på Scouternas ö Vässarö i norra skärgården.

Sommarläger 2009 – Harry Potter

Lägret 2009 var vårt helt egna kårläger i Bromseby i Vallentuna med temat Harry Potter. Scouterna blev indelade i de fyra elevhemmen och fick pröva på livet som Hogwarts-elever. Tack vare engagerade (och väldigt fint utklädda) ledare och roverscouter blev lägret en dundersuccé.

Sommarläger 2008 – Jorden runt

Jorden Runt var vårat kårläger på Vässarö sommaren 2008. Även fast lägret var ovanligt regnigt höll alla gott humör. Lägret kretsade kring att lära känna andra kulturer och scouting utanför Sverige.

Sommarläger 2007 – Saga #100

2007 bar det av till Kopparbo åter igen för ett läger inspirerat av Astrid Lindgrens folkkära sagor. Programmet fylldes av klassiska scoutaktiviteter med sago-inslag.

Världsscoutläger WSJ 2007 – Essex, UK – ”One world, one promise”

En liten skara ledare från Vallentuna åkte till ett regnigt England och deltog på Världsscoutjamboreen 2007.

Nationell jamboree 2007, Jiingijamborii – Rinkabyfältet utanför Kristianstad, Sverige

En grupp med våra utmanarscouter åkte till det nationella storlägret Jiingijamborii i Skåne. Lägret hölls både som ett hundraårsfirande, samt ett ’testläger’ inför världsscoutjamboreen som kommer hållas på samma plats 2011.

Sommarläger 2006 – Galleri Kopparbo

Galleri Kopparbo (även av många kallat Gallerix) bjöd på fartfyllda äventyr och bautastensjakt tillsammans med Asterix och Obelix på lägerängarna vid Kopparbo, i Dalarna.

Sommarläger 2005 – (B)låsningen

2005 var det läger på Vässarö med många klurigheter och nyckeljakt med målet att låsa upp en välförseglad skattkista. Scouterna blev blåsta på skatten men var glada och nöjda ändå.

Sommarläger 2004 – Puzzel

Sommaren 2004 var kåren på kårläger vid Kopparbo i Dalarna.

Sommarläger 2003 – Rurik

Sommaren 2003 var vi med på Roslagens distriktsläger Rurik, som hölls på Björnö i Stockholms södra skärgård. Lägret hade vikingatema.

Sommarläger 2002 – Rövaren

Rövaren var ett kårläger som hölls på Vässarö.

Sommarläger 2001 – Robinsson Hood

Sommarlägret 2001 var ett kårläger som hölls på Vässarö med ett femtiotal deltagare, och var en spännande blandning av Expedition Robinson, Robin Hood och Robinson Kruse.

Sommarläger 2000 – Klondyke

Sommarlägret 2021 gick i temat Klondyke, och gav äventyr med både guldgrävare och vilda västern ute på Vässarö.

Sommarläger 1999 – Vilden

Vilden var ett kårläger som hölls i Tärnanområdet, mellan Vallentuna och Österåker. Totalt deltog ca 50 personer, och då sommaren var ovanligt varm spenderades det mycket tid på både i, och på, sjön Tärnan

Sommarläger 1998 – Koggen

Koggen hölls utanför Norrtälje, och var ett kårläger som vi höll tillsammans med Norrtälje Scoutkår.

Sommarläger 1997 – Jakten

Jakten var ett distriktsläger utanför Norrtälje.

Sommarläger 1995 – Tuvstarr

Tuvstarr var ett kårläger vi höll tillsammans med Norrtälje Scoutkår.