Sommarläger

Sommarlägret är årets höjdpunkt för hela scoutkåren.

Här under finner ni länkar till aktuella och tidigare sommarläger, tillsammans med bilder, lägerbrev och annan information. En lista med alla tidigare läger finns i menyn till vänster.

Sommarläger 2019 –

I sommar kommer framförallt de yngre scouterna åka på ett eget läger på scouternas ö Vässarö i norra skärgården. Lägre går vecka 31, och datumen för helvecka är 27/7 – 3/8 samt halvvecka (spårare) 31/7 – 3/8

Sista anmälningsdag kommer att vara 12 maj och anmälan finns nu på Scoutnet.

Världsscoutläger 2019 WSJ – USA

Under sommar går även världsscoutlägret World Scout Jamboree av stapeln i West Virginia i USA. Ett antal Äventyrar, Utmanars och Rovercouter kommer att åka till lägret som deltagare och funktionärer.

Sommarläger 2018 – Ronja

Lägret sommaren 2018 hölls på Brittmäss lägerområde vid Sparreholm, första gången Vallentuna scoutkår hade läger här, men troligtvis inte sista.

Scouterna fick under lägerveckan hjälpa Ronja och Birk. De fick besöka Glupafallet, besöka Björngrottan och hoppa över Helvetesgapet. Lägret var ett kårläger med hela Vallentuna scoutkår, vilket var välbehövligt. Över hundra scouter var vi, superkul!

Sommarläger 2017 – Jamboree17 och Spårarläger

Sommaren 2017 arrangerades det två läger som kåren deltog i.

Det ena var det nationella storlägret Jamboree17, som våra äldre scouter deltog på. Detta var för våra Upptäckare, Äventyrare samt Utmanare och Rover. (5/8-12/8).

Jamboree17

Våra Spårare åkte tidigare under sommaren på läger tillsammans på Kopparbo i början av sommaren (28/6-1/7).

Spårarläger

Sommarläger 2016 – SjöFörAlla

Hela Vallentuna Scoutkår åkte till Åland och utlandet på gemensamt läger med alla scouter i Roslagen sommaren 2016. Det var ett spännande läger med ett tema som hade sjöaktiviteterna är i fokus, det blandades med vårt egna Piratäventyr.

Sommarläger 2015 – Arcanum

Lägret 2015 gick av stapeln vecka 32, och var ett mystiskt äventyr med mycket spänning och fartfyllda aktiviteter på Vässarö.

Världsscoutläger 2015 WSJ – Japan

2015 åkte även cirka femton scouter och ledare från Vallentuna till världsscoutlägret World Scout Jamboree i Japan. Ett storslaget internationellt läger med över trettiotusen deltagare.

Sommarläger 2014 – Vilda

Lägret 2014 gick under namnet Vilda och var ett nationellt lägerkoncept som gick på olika platser i Sverige samtidigt. Vårt läger var på Ransbergs lägergård  i Värmland. Trots ett svårt stormoväder blev det ett minnesvärt läger för både scouter och ledare. Lägret hölls tillsammans med ett par andra kårer , Viksjö, Nynäshamn och Jordbro. Vallentunas Utmanarlag hade ordnat en tidsresa för de yngre scouterna. Det gällde att hjälpa planeten från att gå under i framtiden och vi fick besök av framtidsmänniskor, aliens, Ceasar, Shakespeare, militärer och Greenpeace. Det hela var väldigt uppskattat av att och veckan avslutades med ett stort lägerbål för hela Ransberg.

Sommarläger 2013 – Klondyke

Lägret 2013 gick under namnet Klondyke och innehöll både guldgrävare, väldigt lokala tornados och en del båtturer. Under veckan fick vi lära känna en rad karaktärer från tiden kring Vilda Västerns guldfeber! Lägret var ett kårläger och hölls på Vässarö i norra skärgården.

Sommarläger 2012 – Smugglare

2012 hade kåren gemensamt läger med Österåkers scoutkår på scoutön Vindalsö i centrala skärgården. Lägret bjöd på både roliga smugglarlekar, nya vänskaper  och så klart mycket bad och skratt.

Sommarläger 2011 – Backpacker

I sann backpacker-anda tog sig scouterna med en mängd olika färdmedel till lägret i Kopparbo, bland annat buss, tåg och kanot. På lägret var det framförallt yngre scouter från Spårar, Upptäckar och äventyrar avdelningarna.

Världsscoutläger WSJ 2011 – Sverige

Under samma sommar hölls världsscoutlägret World Scout Jamboree på Rinkabyfältet i Skåne. Vallentuna deltog med både ett tiotal deltagare, samt ett gäng funktionärer och ledare. Lägret hade över fyrtiotusen deltagare från hela världen och var då det största internationella scoutläger som någonsin hållits, med över femtiotvåtusen scouter samtidigt på plats.

Sommarläger 2010 – Mareld

Mareld var ett nationellt sjöscoutläger kombinerat med Roslagens distriktsläger. Då lägret gick i sjöscoutingens tecken fick scouterna testa på att segla olika typer av båtar och många andra sjöaktiviteter. Lägret var ett distriktsläger / sjöscoutläger och hölls på Vässarö i norra skärgården.

Sommarläger 2009 – Harry Potter

Lägret 2009 var vårt helt egna kårläger i Bromseby, Vallentuna med temat Harry Potter. Scouterna blev indelade i de fyra elevhemmen och fick pröva på livet som Hogwarts-elever. Tack vare engagerade (och väldigt fint utklädda) ledare och Rover blev lägret en dundersuccé.

Sommarläger 2008 – Jorden runt

Jorden runt var vårat kårläger på Vässarö sommaren 2008. Även fast lägret var ovanligt regnigt höll alla gott humör. Lägret kretsade kring att lära känna andra kulturer och scouting utanför Sverige.

Sommarläger 2007 – Saga #100

2007 bar det av till Kopparbo igen för ett läger inspirerat av Astrid Lindgrens folkkära sagor. Programmet fylldes av klassiska scoutaktiviteter med sago-inslag. Lägret var ett riksläger men kåren bodde på en egen lägeräng.

Sommarläger 2006 – Galleri Kopparbo

Galleri Kopparbo (även av många kallat Gallerix) bjöd på fartfyllda äventyr och bautastensjakt tillsammans med Asterix och Obelix. Lägret var ett kårläger som hölls på Kopparbo.

Sommarläger 2005 – (B)låsningen

2005 var det läger på Vässarö med många klurigheter och nyckeljakt med målet att låsa upp en välförseglad skattkista. Scouterna blev blåsta på skatten men var glada och nöjda ändå.